Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Devet mrtvih u bolnici u Rusiji, pukla cijev za dovod kisika

Preuzmite sliku

Devet bolesnika umrlo je u ponedjeljak kada je pukla cijev za dovod kisika u bolnici u Vladikavkazu, glavnom gradu ruske republike Sjeverne Osetije, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

“Devet pacijenata oboljelih od koronavirusa umrlo je zbog nedostatka kisika u bolnici u Vladikavkazu. Danas se dogodio kvar na sistemu za dovod kisika”, navodi ministarstvo, a prenose ruske novinske agencije.

Agencije ujedno prenose izjavu privremenog čelnika republike Sergeja Minjajla, koji je rekao da se dogodio kvar na cijevi za kisik, zbog čega je prekinut dovod kisika.

Vodi se istraga za nepoštovanje sigurnosnih propisa i smrt zbog nemara, saopćio je ruski istražni odbor koji se bavi težim kaznenim djelima, a prenosi agencija TASS.

Brojni izgredi u bolnicama

Od početka pandemije nekoliko izgreda u bolnicama za covid dovelo je do smrti pacijenata.

U junu su tri osobe izgubile život u požaru u bolnici u Rjazanju, jugoistočno od Moskve. Sumnja se na to da je uzrok kvar na respiratoru.

U maju 2020. sedam osoba je poginulo u požaru u bolnicama u Moskvi i u Sankt Peterburgu, gdje se također sumnja na kvar na respiratorima.

Rusija je četvrta u svijetu po broju zaraženih koronavirusom, s gotovo 6.5 miliona službeno prijavljenih slučajeva, pokazuju podatci agencije France Pressea.

Podatci statističke agencije Rosstata govore da je krajem maja u Rusiji bilo najmanje 290.000 umrlih od covida.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje