Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Devet država EU-a i Schengena u potpunosti ukinulo COVID mjere za ulazak u zemlju

Preuzmite sliku

Devet članica EU-a i Schengena u potpunosti je ukinulo COVID mjere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska, a ostatak zadržao mjere za određene kategorije putnika, proizilazi iz podataka portala Schengenvisainfo, na koji se poziva agencija Tanjug.

Prema tim podacima Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule su sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Češka, Letonija i Holandija su COVID ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU-a i članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Litvanija, Malta, Portugal, Slovačka, Španija zadržale su COVID mjere za ulazak u zemlju.

Vakcinacija, preležan COVID ili negativan test

Ko želi da uđe u Austriju, na primjer, mora i dalje da pokaže važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom COVID-u ili negativan test. Ista pravila važe za ulazak u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Njemačku…

Kipar je, na primjer, još strožiji i na otok pušta, bez ikakvih ograničenja, vakcinisane i osobe koje su preležale COVID-19, dok ostali putnici, ako im je zemlja na takozvanoj zelenoj listi mogu ući sa negativnim testom, dok je za dolazak iz država sa crvene liste neophodan dodatni test.

Estonija je zadržala pravilo da samo vakcinisani i oni koji su preležali COVID-19 mogu ući bez karantina u zemlju ili obaveze da se u njoj testiraju. (AlJazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,