Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Desničarska Alternativa za Njemačku želi da Njemačka izađe iz Evropske unije

Preuzmite sliku

Najveća opoziciona stranka, desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), želi da Njemačka izađe iz Evropske unije, ali šef stranke ne podržava takav pristup.

Čelnik AfD-a Joerg Meuthen se zalagao za stvaranje alijanse unutar EU-a sa drugim strankama (EPA) Najveća opoziciona stranka, desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), želi da Njemačka izađe iz Evropske unije, ali šef stranke ne podržava takav pristup.

Na skupštini stranke u Drezdenu jasnom većinom usvojen je zahtjev članstva da se promijeni izborni program stranke za predstojeće parlamentarne izbore u Njemačkoj i da se u njega unese zalaganje za izlazak iz EU-a, prenosi Tanjug.

U dugoj debati, protiv zalaganja za istupanje Njemačke iz EU-a izjasnio se i šef AfD Joerg Meuthen, koji je zastupnik u Evropskom parlamentu.

Meuthen se, umjesto toga, zalagao za stvaranje alijanse unutar EU-a sa drugim strankama. On je upozorio da AfD neće uspjeti ako se izjasni za istupanje iz EU-a i istakao da bi bilo pametnije sarađivati sa drugim strankama.

U prihvaćenom zahtjevu stoji: “Smatramo potrebnim istupanje Njemačke iz EU-a i osnivanje nove evropske privredne zajednice i zajednice interesa”.

U prvobitnom programu je istupanje iz EU-a pominjano samo kao opcija, i to u slučaju ako koncept AfD ne bude prihvatljiv za Uniju. (akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,