Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Danski ugostitelji na kreativan način privlače goste: Nude testiranje i u kafiću

Preuzmite sliku

Danska, koja trenutno ima treću najnižu stopu zaraze i smrtnosti u Evropi, još od prošle srijede vratila se normalnijem životu.

Većina učenika ponovno je u školskim klupama. Mlađi od 18 mogu na treninge u zatvorenom, a navijači na tribine stadiona. Ponovno su otvoreni i muzeji, biblioteke, trgovački centri, restorani i kafići… Ugostitelji na kreativne načine pokušavaju privući goste.

Kafić u središtu Kopenhagena nudi primamljiv paket. Za 149 danskih kruna, što je oko 38 KM, testiranje na COVID antigenskim testom, pa ispijanje piva dok pola sata čekaju na rezultat testa. Za mnoge je to bolja opcija od čekanja i do sat i pol, u redu dugom nekoliko stotina metara, na uobičajenom mjestu za testiranje.

Rezervacija stola

Bez negativnog testa na COVID ne starijeg od 72 sata, potvrde o vakcinaciji ili one o prisutnosti antitijela, ne može se inače u danske restorane. Obvezna je rezervacija stola unaprijed. Hrana se ne poslužuje poslije 22 sata, a zatvara se u 23.

Živost se vratila i u jednu od najpoznatijih kopenhaških turističkih atrakcija, zabavni park Tivoli. Prihodi su im pali za 40 posto, bili su zatvoreni gotovo četiri mjeseca. Ali spremno su podijelili žrtvu s cijelim društvom. Vrijedilo je – u decembru se dnevno zarazilo nekoliko hiljada Danaca, sada njih 500 do 700.

“Kako biste ušli u Tivoli, morate imati 72 sata star negativan test na COVID. Važno je da funkcionira sistem za testiranje, tada nije teško ući ni u naš zabavni park”, rekao je Kasper Schumacher, direktor zabavnog parka Tivoli.

Masovno testiranje

Svakoga dana u Danskoj se testira oko 200 hiljada ljudi ili 4 posto populacije. Masovno i kontinuirano testiranje, kao i brzo procjepljivanje, omogućilo je uostalom brže otvaranje od očekivanoga, i za nekoliko tjedana ranije, prenosi HRT.

“Proces vakcinacije u Danskoj teče dobro. Bude li do jeseni i trećeg vala zaraze, pobrinuli smo se da ga dočekamo spremni. Učinili smo mnogo toga kako bismo izbjegli ponovno zatvaranje cijele zemlje. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, reagiramo s mjerama zatvaranja lokalno ili regionalno”, rekla je Mette Frederiksen, danska premijerka.

U Danskoj je trenutno zabranjeno okupljanje u zatvorenome više od 10 ljudi. Za dvije sedmice moći će ih biti 25. Na otvorenome je maksimum 50 ljudi, plan je da do sredine lipnja to naraste do 100 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,