Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danska ukida Covid ograničenja uprkos velikom broju novozaraženih

Preuzmite sliku

Danska od danas ukida skoro sva ograničenja koja su uvedena zbog koronavirusa, uprkos tome što je incidenca koronavirusa u toj državi i dalje visoka.

Obavezno nošenje maski za lice sada je prošlost, uz predočenje Covid propusnica, koje dokazuju vakcinaciju, oporavak ili negativne rezultate testa.

Veliki događaji sada se mogu odvijati nesmetano, kao i rad noćnih klubova koji mogu slobodno primiti posjetioce.

Sve to ide ruku pod ruku s činjenicom da Covid-19 više nije klasificiran kao “društveno kritičan” – oznaka koja je vladi dala ovlast da donese dalekosežne mjere suzbijanja širenja zaraze.

Samo putnici koji ulaze u zemlju i dalje moraju predočiti dokaz o vakcinaciji.

Danska je poduzela sličan potez u septembru, ali mjere su postepeno ponovo uvedene kada je broj slučajeva počeo naglo rasti ubrzo nakon toga.

U prošloj sedmici Danska je bilježila između 33.000 i 47.000 novih slučajeva dnevno, a to su brojke koje su bile teško zamislive prije pojave vrlo zarazne varijante omikron.

Međutim, te infekcije nisu opteretile bolnice, kao što se strahovalo da bi se moglo desiti. Visoka stopa vakcinacije u Danskoj smatra se glavnim razlogom zašto je zdravstveni sistem ostao neopterećen covid pacijentima.

– Prošli smo kroz kritičnu fazu – rekla je danska premijerka Mette Frederiksen prošle sedmice kada je najavila da će mjere biti ukinute, prenosi dpa.

– Od 1. februara Danska će biti otvorena – potpuno otvorena. Spremni smo izaći iz sjene koronavirusa. Kažemo ‘zbogom’ ograničenjima i ‘dobrodošli’ životu kakav smo poznavali prije – rekla je smiješeći se.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje