Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danska: Protest građana koji traže prihvat migranata iz kampa Moria

Preuzmite sliku

Uprkos činjenici da će mnoge zemlje u Evropi prihvatiti ilegalne migrante iz Morije, izbjegličkog kampa koji je uništen u požarima prošle sedmice, građani Danske protestovali su što ta zemlja nije učinila korak u tom smjeru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na protestima održanim u Kopenhagenu tražili su da se prime migranti, među kojima ima i djece bez pratnje, a koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara u izbjegličkom kampu na grčkom otoku Lezbos.

Okupljeni su pozvali vlasti Danske da prime djecu bez pratnje iz izbjegličkog kampa Moria, poput ostalih evropskih zemalja.

Hiljade ljudi se pridržavalo mjera uvedenih zbog širenja koronavirusa, držeći distancu i noseći maske.

Demonstranti su nosili igračke u rukama i transparente na kojima je pisalo “Evakuacija djece iz Morie! Odmah! Stidi se EU”.

Jedan od organizatora protesta Tim Whyte ukazao je na odgovornost koju bi Danska trebala preuzeti kada su u pitanju djeca bez pratnje iz izbjegličkog kampa Moria.

“Moramo podijeliti odgovornost za ovo širom Evrope. Svi smo vidjeli da Grčka sama ne može snositi ovu odgovornost”, rekao je Whyte.

Kamp Moria je bio jedan od najvećih prihvatnih i identifikacionih centara u Grčkoj, gdje je nedavno boravilo oko 13.000 ljudi, odnosno četiri puta više od kapaciteta.

Nakon požara hiljade migranata i izbjeglica ostalo je bez krova nad glavom, hrane i vode, a izgubili su i ono malo stvari što su ponijeli sa sobom na putu ka boljem životu.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,