Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Danska produžila obustavu upotrebe AstraZeneca vakcine

Preuzmite sliku

Vlasti Danske danas su odlučile da produže obustavu upotrebe vakcine protiv koronavirusa AstraZeneca na još tri nedjelje, dok nastavljaju evaluaciju te vakcine.

Takva odluka donijeta je “na osnovu pretpostavljenih nuspojava”, rekla je Tanja Erichsen iz Agencije za lijekove na konferenciji za novinare.

Danska je obustavila upotrebu te vakcine 11. marta, kao mjeru predostrožnosti, a nakon izvještaja da je šezdesetogodišnja žena preminula od krvnih ugrušaka koji su se pojavili nedjelju dana nakon što je primila vakcinu.

Nedugo potom prijavljena je smrt i druge osobe u zemlji, ponovo nakon primanja vakcine AstraZeneca.

Zdravstveni zvaničnici u zemlji naveli su da ne postoje dokazi da je vakcina uzrok ijedne smrti.

“Želim da naglasim da ne govorim o običnim krvnim ugrušcima, kao što su oni u rukama, nogama i plućima. Ne može se potpuno isključiti mogućnost da postoji veza između vakcine i veoma rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka”, kazala je Erichsen.

Obustava upotrebe vakcine trajaće najmanje do 18. aprila.

Norveška i Švedska takođe su obustavile upotrebu AstraZeneca vakcine. Još neke evropske zemlje suspendovale su vakcinu, ali su nakon objave Evropske agencije za lekove (EMA) da je vakcina bezbjedna ponovo počele sa primjenom te vakcine.

Evropska agencija za lijekove navela je da koristi vakcine i dalje prevazilaze rizike, te da će vakcina nastaviti da se upotrebljava, ali da će se kontrolisati da li će se stvaranje krvnih ugrušaka nastaviti.

Oko 150.000 ljudi u Danskoj dobilo je dozu te vakcine.

“Trenutno, ne postoje osnovi za konačnu odluku o daljoj upotrebi vakcine AstraZeneca. Mnoga istraživanja su pokrenuta, ali još nema zaključaka, te je jedino logično da produžimo obustavu upotrebe”, naveo je direktor Zdravstvene agencije Danske Soeren Brostroem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,