Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danska premijerka promijenila stav: Apsolutno sam protiv zabrane obrezivanja

Preuzmite sliku

Premijerka Danske Mette Frederiksen saopćila je da se protivi ideji zabrane obrezivanja, cirkumcizije, odnosno sunećenja, javlja Anadolu Agency (AA).

U Danskoj se vodi rasprava o uvođenju zabrane obrezivanja, sunećenja, a šefica vlade te skandinavske zemlje Frederiksen je na društvenim mrežama saopćila da je promijenila ranije mišljenje i stav o tome i da je sada apsolutno protiv takve zabrane.

Sunet ili obrezivanje je praksa koju provode muslimanske, jevrejske i još neke zajednice širom svijeta, a Frederiksen je podsjetila da je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od šest miliona Jevreja.

“Moja Socijaldemokratska partija je nakon Drugog svjetskog rata obećala da Jevreji u Danskoj više neće trpjeti zlo. Ja ponovo dajem tu riječ“, poručila je Frederiksen.

Ona je kazala da smatra da je apsolutno pogrešno da se zabranom suneta ili obrezivanja pošalje poruka da Jevreji nisu dobrodošli u Danskoj.

Iako je iskazala apsolutno protivljenje zabrani obrezivanja, Frederiksen je u obrazloženju samo spomenula da bi to bilo loše po jevrejsku zajednicu koja u Danskoj broji blizu 6.000 članova.

Nije pomenula muslimansku zajednicu koja bi također bila pogođena zabranom sunećenja, a u Danskoj živi oko 320.000 muslimana.

U Danskoj se godišnje u prosjeku vrši oko 2.000 sunećenja ili obrezivanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje