Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danska planira privući veći broj stranih radnika

Grupa danskih političara pokrenula je inicijativu kako bi ova skandinavska zemlja privukla veći broj stranih kvalifikovanih radnika.

Kako navode lokalni mediji u Danskoj, čelnici Socijalno-liberalna stranke (Radikale Venstre) smatraju da bi Danska narednih godina trebala privući više kvalifikovane radne snage iz inostranstva, prenosi Anadolija.

Ova partija će tražiti od Vlade da se što prije raspravlja o ovom pitanju, a naglasili su da bi bilo potrebno izdvojiti i veća sredstva iz državnog budžeta za ovu namjenu.

“Vlada je formirana uz obećanje da će biti omogućeno da zemlja primi veći broj stranih radnika, a to se konačno treba i realizovati”, rekao je novinarima Morten Qstergaard, lider Socijalno-liberalna stranke.

U okviru tog sporazuma Vlade i nekoliko ljevičarskih stranaka, dogovoreno je da se olakšaju birokratske procedure kako bi Danska privukla veći broj stranih kvalifikovanih radnika.

“Činjenica je da strani radnici doprinose ekonomskom napretku, a to bi nam svakako pružilo priliku da više investiramo u našu djecu, obrazovanje i druge važne stvari. Zato zaista ne razumijem zašto Vlada još uvijek nije više proaktivna po ovom bitnom pitanju za zemlju”, dodao je Qstergaard.

Mattias Tesfaye, ministar za imigracije i integraciju Danske, izjavio je, također, kako je svjestan da mnogim kompanijama trebaju kvalifikovani radnici, dodajući kako će u vezi s ovim pitanjem biti poduzeti dodatni napori. (AJB|Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,