Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danska planira postepeno ukidanje mjera

Preuzmite sliku

Danska planira da ponovo otvoriti vrtiće i osnovne škole za učenike do 11 godina čime će početi postepeno ukidanje restriktivnih mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijerka Mette Frederiksen izjavila je u ponedjeljak kasno uvečer da Vlada planira otvoriti škole za učenike do petog razreda, jer briga za tu djecu predstavlja opterećenje za društvo. Ponovno otvaranje planirano je za 15. april.

Premijerka je dodala da će restorani, barovi i kafići za sada ostati zatvoreni, kao i vjerski objekti, biblioteke, sportski prostori i tržni centri, barem do 10. maja.

Danska će zadržati na snazi i graničnu kontrolu i zabranu okupljanja više od deset ljudi najkraće do 10. maja.

Frederiksen je naglasila da će se najavljeno postepeno ublažavanje mjera dogoditi samo ukoliko broj potvrđenih slučajeva COVID-19 ostane stabilan i do Uskrsa ne bude većih skokova.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 74.800 ljudi, a potvrđeno je preko 1.350.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 285.000 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,