Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas prvi krug izbora u Francuskoj: Hiljade policajaca i vojnika na ulicama

Preuzmite sliku

U Francuskoj se danas održava prvi krug predsjedničkih izbora na kojima 45,67 miliona registriranih birača bira novog šefa države između ukupno 11 kandidata.

Biračka mjesta širom Francuske otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a 57.000 pripadnika francuskih snaga sigurnosti provodi pojačane mjere sigurnosti na svih 69.245 biračkih mjesta.

Blizu 1,3 miliona francuskih birača glasa izvan kopnene Francuske, a brojanje glasačkih listića i preliminarni rezultati očekuju se večeras iza 20 sati kada je planirano zatvaranje biračkih mjesta u Francuskoj.

Ovogodišnji predsjednički izbori su jedni od najneizvjesnijih u proteklih nekoliko decenija, a prema anketnim istraživanjima odveć je izvjesno da niti jedan od 11 kandidata neće osvojiti natpolovičnu većinu i da će novi predsjednik Francuske biti izabran u drugom krugu 7. maja.

Najveće šanse za ulazak u drugi krug izbora imaju lider pokreta “El Marche Emmanuel Macron i čelnica radikalnodesničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marine Le Pen.

Ustavno vijeće Francuske će zvanične rezultate današnjih izbora saopćiti 26. aprila.

Izborni proces u Francuskoj protiče u sjeni vanrednog stanja proglašenog u novembru 2015. godine nakon terorističkog napada u kojem je ubijeno najmanje 130 osoba, ali i u sjeni popularizacije radikalnodesničarske populističke politike.

Mandat aktuelnog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea ističe 14. maja kada će ga na mandat od pet godina u Jelisejskoj palati zamijeniti novi šef države. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,