Četvrtak, 23. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danas novi protesti ”žutih prsluka”

Francuska se priprema za novu rundu demonstracija “žutih prsluka”, deveti vikend zaredom, ali su vlasti najavile da neće biti tolerancije za nasilje i vandalizam.

Zvaničnici su upozorili da se očekuje da će ovaj vikend antivladine demonstracije biti veće i mnogo nasilnije nego prije sedam dana.

Oklopna vozila i 5.000 pripadnika sigurnosnih snaga raspoređeno je širom Pariza.

Određene grupe demonstranata pozivaju učesnike da se okupe u gradu u centralnom dijelu Francuske. Oni očekuju da bi se na ovom skupu trebao okupiti veći broj ljudi iz udaljenijih mjesta nego u Parizu.

Međutim, gradske vlasti su zabranile sve vrste okupljanja u starom dijelu grada, uklonjeni su parking satovi i klupe, a zatvorene su državne kancelarije i bašte.

Širom Francuske bit će raspoređeno oko 80.000 pripadnika sigurnosnih snaga.

Nije poznato hoće li današnji protesti u Parizu biti organizirani na Šanzelizeu i Trijumfalnoj kapiji ili će početi u poslovnom dijelu grada.

Prema podacima gradskih vlasti, od početka protesta oštećeno je oko 500 prodavnica, zbog čega će brojne radnje danas biti zatvorene.

Šef pariske policije Michel Delpuech izrazio je očekivanje da će broj demonstranata danas biti veći od 3.500, koliko ih je prošlog vikenda pokušalo marširati ka zgradi nacionalne skupštine. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,