Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dan nakon pobjede Erdogana rekordan finansijski kolaps lire: “Njegova pobjeda ne nudi nikakvu utjehu”

Preuzmite sliku

Turska lira je u ponedjeljak dosegla rekordno niske vrijednosti u odnosu na američki dolar nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan osigurao pobjedu na nedjeljnim predsjedničkim izborima, produživši svoju sve autoritarniju vladavinu na treću deceniju, piše CNN.

Lira je oslabila na 20,065 za dolar u ranoj evropskoj trgovini, probivši prethodni rekordni minimum dotaknut u petak.

Lira je oslabila oko 7% od početka godine i izgubila je više od 90% svoje vrijednosti tokom protekle decenije, dok je privreda bila u zagrljaju ciklusa buma i kraha i divljeg napada inflacije.

Od valutne krize 2021. godine, turske vlasti preuzimaju sve praktičniju ulogu na deviznim tržištima, pri čemu su svakodnevni pokreti postali neprirodno mali i uglavnom bilježe slabljenje dok su se devizne i zlatne rezerve smanjile.

“Pobjeda Erdogana dovela je do dodatnog pritiska na tursku liru”, rekao je Benjamin Picton, viši makro strateg u Rabobanku.

Erdogan je pobijedio uprkos godinama ekonomskih previranja za koje kritičari krive neortodoksnu ekonomsku politiku, koju je opozicija obećala da će poništiti.

U međuvremenu, turske dionice uživale su u porastu s referentnim indeksom BIST-100 koji je porastao za 3,5% i bankarskim indeksom za više od 1%. Udio stranih menadžera u imovini koji drže turske dionice opao je posljednjih godina, a tržište uglavnom vode lokalni investitori.

“Pobjeda Erdogana ne nudi nikakvu utjehu nijednom stranom investitoru”, rekao je Hasnain Malik, šef istraživanja kapitala u Tellimeru.

“Samo najoptimističniji bi se nadali da se Erdogan sada osjeća politički sigurnim da se vrati ortodoksnoj ekonomskoj politici.”

Erdoganov iznenađujuće jak rezultat u prvom krugu izbora 14. maja pokrenuo je rasprodaju turskih međunarodnih obveznica i skok troškova osiguranja izloženosti dugu usred sve slabijih nada u promjenu ekonomske politike.

Državne dolarske obveznice prošle sedmice pale su na najniži nivo u najmanje šest mjeseci, dok su troškovi osiguranja izloženosti turskom dugu putem kreditnih promjena (CDS) porasli na najvišu razinu u sedam mjeseci.

U ponedjeljak su turske međunarodne obveznice bile stabilne, dok je CDS lebdio na nivou zatvaranja u petak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,