Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dan kad je Putin postao šef FSB-a: ‘Vratit će ugled organizaciji, on je idealan čovjek za posao…’

Preuzmite sliku

Pred nama je sad puno posla. Moramo osnažiti kadrove FSB-a, to je glavni zadatak. Da budem iskren, cilj je vratiti nepravedno izgubljeni ugled organizacije, dao je Putinu zadaću odmah na startu Sergej Kirijenko…

1998. godine u Moskvi, prvi put u životu kao direktor FSB-a pred novinare izlazi Vladimir Putin. Ima već u tom trenutku više od desetljeća staža u KGB-u/FSB-u, ali njegov posao je do tog momenta bio, pa u principu, biti nevidljiv. Sad se to sve mijenja…

Tog 25. jula on je tu na svojem prvom službenom zadatku kao novopostavljeni šef FSB-a. Medijima ga predstavlja Sergej Kirijenko.

– Dobar dan dragi kolege, tu sam da izvršim zadaću predsjednika i predstavim vam novog šefa FSB-a, Vladimira Vladimiroviča Putina – govori Kirijenko na startu i odmah nastavlja:

– Njegov odabir nije slučajan. On je profesionalac s bogatim iskustvom u svim sektorima obavještajne službe. Profesionalni je specijalni agent, što mu dopušta da profesionalno obavlja poslove unutar obavještajne službe. Pred nama je sad puno posla. Moramo osnažiti kadrove FSB-a, to je glavni zadatak. Da budem iskren, cilj je vratiti nepravedno izgubljeni ugled organizacije – rekao je Kirijenko, s naglaskom na Putinov profesionalizam.

Riječ je onda dobio i budući ruski vođa. Nije bio razgovorljiv kakav zna biti danas pred medijima…

– Povratak na posao u sigurnosnu službu za mene je povratak kući. Počeo sam tu, kao i bivši direktor, s najnižim činom… Radio u Moskvi i Lenjingradu… Od tih dana prošle su 23 godine. Želim se zahvaliti predsjedniku i svima na ukazanom povjerenju – poručio je kratko Putin te ‘98.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,