Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dačić: BiH je riješila naše zahtjeve, odluka će biti pozitivna

Preuzmite sliku

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, zahvalio se Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova BiH što je prihvatila poziv da dođe u službenu posjetu Srbiji, da razgovaraju o otvorenim pitanjima i unaprijede inače dobre bilateralne odnose. Dačić je rekao da je ovo prva posjeta, da će se se insistirati na tome da se godišnje održavaju dvije, jedna u Sarajevu, druga u Beogradu.

“Nadam se da će njen mandat biti obilježen razvojem naših bilaterlanih odnosa, smatramo da je naša komunikacija za vreme pandemije bila na visokom nivou. Što se nas tiče, mi smo se dogovorili da imamo redovne sastanke, svake godine redovne posete, jednu u Beogradu, drugu Sarajevu. Pozdravljamo relaksaciju mera, kada je riječ o borbi protiv pandemije i otvaranje granica. Drago mi je da smo međusobno donijeli tu vrstu odluke”, rekao je Dačić.

On je apelovao na sve zemlje u regionu da postupe slično, kako građani ne bi morali gledati kako da pređu granicu i slično.

“Rekao sam ministrici Turković da pridodajemo veliku važnost odnosima sa BiH, izražavamo punu spremnost da razvijamo te odnose u narednom periodu, razmjenom posjeta na svim nivoima i da se nadamo nastavku saradnje korz održavanje zajedničkih sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH. Rekao sam da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH u skladu sa Dejtonom i da želimo da aktivno sarađujemo sa centralnim i entitetskim vlastima bez tumačenja da je to upereno protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Ne želimo da se miješamo u unutrašnja pitanja BiH i poštovat ćemo svaki dogovor”, istakao je Dačić.

“Postoji objektivna potreba sa strane vaših državljana, ali i određeni reciprocitet. Dali smo saglasnost za otvaranje Konzulata Srbije u Mostaru, Drvaru i Banjaluci, nema razloga da se to ne desi s vaše strane. Dačić je izvršio konsultacije i mislim da je to u završnoj fazi, u tehničkoj fazi da se to sve finalizira”, rekla je Turković novinarima.

Pomenula je i razgovore o državnoj granici, kazavši da Komisija za to pitanje radi svoj posao.

“Ako ima problema, treba ih rješavati kroz razgovore i sastanke. Nas dvoje imamo saglasnost po tom pitanju”, kazala je.

Razgovarali su i o problemu migranata.

“Tu imamo podudarnost, nemamo razlika, moramo nastaviti da širimo interese naših zemalja. Vidjet ćemo kako ćemo raditi na tome. To su procesi koji su u toku i zašto ih držati sa strane”, poručila je.

Ovaj sastanak održan je u svjetlu dobrosusjedskih odnosa, navela je Turković u obraćanju, dodavši da su svi još malo zbunjeni u vremenu postpandemije korona virusa. Saradnja je ranije bila dobra i Turković ne vidi razlog zašto ona ne bi bila još bolja.

Na koncu obraćanja rekla je kako se nada da će se u tom pogledu ići bržim korakom. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,