Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crveni alarm i dalje na snazi u francuskom Seine-et-Marneu

Preuzmite sliku

Crveni alarm proglašen u Seine-et-Marne, u Francuskoj zbog intenzivnih padavina koje traju od vikenda, još uvijek je na snazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručnjaci upozoravaju da je u porastu rijeka Seine koja prolazi pored Eiffelovog tornja. Nivo rijeke Seine u Parizu najviši je od 1982. godine.

Obilne padavine u većem dijelu Francuske koje traju od početka sedmice, negativno utiču na odvijanje života. Padavine su najviše pogodile regiju Seine-et- Marne, gdje su do sada preminule dvije osobe.

  • poplave-francuska
  • Zbog nabujalosti rijeke zatvoreni su pojedine putne dionice zbog čega je u Parizu izazvan saobraćajni kolaps. Zatvorene su i pojedine metro stanice zbog opasnosti od izlijevanja rijeke.

    Muzeji d’Orsay i Louvre zatvoreni su za posjete, a pojedina umjetnička djela izmještena su na mjesta koja se ne nalaze pod prijetnjom od poplava.

    Rijeka Seine se 1910. godine izlila, a njen vodostaj je tada na pojedinim mjestima iznosio osam metara. Tada je u Parizu 20.000, dok je na periferiji 30.000 domaćinstava bilo pod vodom. Bilo je potrebno 45 dana da se život u gradu vrati u normalu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,