Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Crnci u Velikoj Britaniji čekaju na transplantaciju organa mjesecima duže

Preuzmite sliku

Crnci u Velikoj Britaniji čekaju i do šest mjeseci duže na transplantaciju organa u odnosu na cjelokupnu populaciju, navodi se u najnovijem izvještaju zdravstvenih vlasti te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za transplantaciju organa najbolje odgovara osoba iste etničke pripadnosti, međutim samo dva posto donatora prošle godine bili su crnci, koji čine četiri posto ukupne populacije, navodi se u izvještaju britanske organizacije Blood and Transplant (BT) koja djeluje pod okriljem Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS).

Iako se vrijeme čekanja smanjilo za sve etničke grupe u Velikoj Britaniji, crnci u prosjeku čekaju 735 dana na transplantaciju bubrega, javlja BBC.

Međutim, prosječno vrijeme čekanja je 550 dana za opću populaciju, 650 dana za pacijente azijskog porijekla i 488 dana za bijelce.

“Crnci čekaju duže jer se manje ljudi iz te entičke grupe javlja radi donacije svojih organa”, rekla je Winnie Andango iz BT-a.

Bubrežni bolesnici čine većinu pacijenata na listama čekanja, jer transplantacije moraju biti usklađene po krvnoj i tkivnoj grupi, dok je za transplantaciju ostalih organa potrebna samo krvna grupa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje