Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Conte: Italija će povećati ulaganja u ‘masivnu šok terapiju’ protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Italijanska vlada dodatno će povećati ulaganja u “masivnu šok terapiju” protiv koronavirusa, izjavio je u ponedjeljak premijer Giuseppe Conte.

‘Nećemo stati ovdje. Koristit ćemo masivnu šok terapiju. Kako bi se suočavali s ovom vanrednom situacijom, koristit ćemo sve ljudske i ekonomske resurse’ – izjavio je Conte u intervjuu za dnevne novine la Repubblica.

Conte je dodao da će vlada “u potpunosti” koristiti fleksibilnost predviđenu evropskim budžetskim pravilima.

‘Evropa ne može razmišljati o suprotstavljanju vanrednoj situaciji redovnim mjerama’ – izjavio je Conte u intervjuu.

Premijer je kazao da njegova vlada razmatra razne inicijative, ne pružajući dodatne detalje, i da će se danas ili sutra sastati s predstavnicima opozicije kako bi raspravljali o novim ekonomskim mjerama.

Vlada u Rimu jučer je odobrila mjere karantina bez presedana uvodeći praktično zatvaranje regija širom svog bogatog sjevera, uključujući i finansijsku prijestonicu Milano, u drastičnom novom pokušaju da suzbije epidemiju bolesti.

Do sada je Italija najteže pogođena krizom od bilo koje druge zemlje u Evropi, dok je broj smrtnih slučajeva naglo ponovo porastao na 366, a ukupan broj oboljelih porastao je za 25 posto na 7.375 ljudi.

Ministar ekonomije Roberto Gualtieri prošle je sedmice obećao oko 7,5 milijardi eura pomoći ekonomiji uradi uvođenja mjera na suzbijanju epidemije, povećavajući ovogodišnju ciljnu cifru budžetskog deficita na 2,5 posto s 2,2 posto BDP-a.

Evropska komisija u subotu je poručila Italiji da njeni planirani dodatni troškovi u mjerama odgovora na koronavirus neće biti uračunati u razmatranje njenih povinovanja budžetskim pravilima EU.

EU dopušta privremenu devijaciju od ciljne cifre budžetskog deficita u slučaju teške ekonomske recesije i velikih prirodnih katastrofa.

Milanska berza, čiji je indeks dionica pao za 17 posto otkako je kriza izbila, trebala je normalno početi s radom jutros, ali je jedan trgovac dionicama kazao kako očekuje “haotičnu prodaju dionica”, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje