Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cijelo selo u Ukrajini tuguje: Majka i sedmogodišnji sin ubijeni ruskim projektilima

Preuzmite sliku

Pojavili su se video snimci na kojima građani Ukrajine kleče pored puta u nesvakidašnjem prikazu tuge dok su tijela majke i sina ubijenih jednim od Putinovih projektila.

Desetine stanovnika Malaje Močulke kleknuli su da odaju posljednju počast dok je jutros prolazila sahrana Viktorije Rekute (35) i njenog sina Maksima Žarija (7). Njih dvoje su u   četvrtak oko 10:50 bili u posjeti klinici u obližnjem gradu Vinici, kada je pogođena ruskom raketom Kalibr lansiranom sa podmornice u Crnom moru, piše Daily Mail.

Tragični snimak Viktorijine i Maksimove pogrebne povorke snimila je lokalna novinarka Irina Lupeščenko i prikazala seljane kako kleče sa obje strane puta dok su pronosili kovčege majke i sina, prenosi Tuzlanski.ba.đ

Uprkos zapanjujućem broju poginulih civila i širokom razaranju stambene i administrativne infrastrukture od početka rata u Ukrajini, Rusija je i dalje poricala da njena vojska cilja civile. Putinov portparol rekao je danas na iranskoj televiziji:

Naš predsjednik, gospodin Putin je više puta naglašavao da naše oružane snage imaju jasno naređenje od vrhovnog komandanta da izbegnu štetu civilnoj infrastrukturi i civilne žrtve. Oružane snage ruske djeluju vrlo pažljivo. Koriste oružje visoke preciznosti i isključuju bilo kakve udare na civilnu infrastrukturu. Nažalost, to se ne može reći za ukrajinsku stranu, posebno za nacionalističke bataljone i jedinice, koje ne zaziru ni od čega.”

Objavljujući na društvenim mrežama nakon napada u četvrtak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je:

“Vinica. Raketni udari u centar grada. Ima ranjenih i mrtvih, među njima i malo dijete. Rusija svaki dan uništava civilno stanovništvo, ubija ukrajinsku djecu, usmjerava rakete na civilne objekte gdje nema ništa vojno. Šta je ovo, ako ne otvoreni teroristički čin? Neljudi. Zemlja ubica. Teroristička zemlja.”

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u međuvremenu je optužio Rusiju da je počinila ‘još jedan ratni zločin’.

“Sudićemo ruskim ratnim zločincima za svaku kap ukrajinske krvi i suza”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,