Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četveromjesečna beba u Turskoj dobila borbu protiv COVID-19

Preuzmite sliku

Beba od četiri mjeseca koja je bila zaražena novim tipom koronavirusa (COVID-19) uspješno se oporavila, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Univerzitetske vakufske bolnice Bezmialem u Istanbulu su saopćili da se beba Asya potpuno oporavila nakon devetodnevnog liječenja.

U saopćenju se navodi da je beba donesena u bolnicu zbog povišene temperature i hripanja, nakon čega je testirana na koronavirus.

Asya je sa pozitivnim rezultatom testa poslana na Dječiju kliniku za infektivne bolesti gdje je nakon drugog dana terapije počela da se oporavlja.

Iz bolnice su kazali da je beba Asya otpuštena, te da će biti još 14 dana u izolaciji.

Prof.dr. Ozden Turel sa Dječije klinike za infektivne bolesti je izjavio da djeca pokazuju manje simptoma od odraslih.

‘Najbolji način da se djeca sačuvaju od zaraze je izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama. Djeca se ne smiju nalaziti u istoj prostoriji sa bolesnicima koji imaju povišenu temperaturu ili respiratorne probleme’ kazao je Turel.

Turel je napomenuo da je pored samoizolacije, jako važno pranje ruku i nošenje zaštitne maske.

‘Djeca moraju steći naviku pranja ruku. Igračke i površine s kojima je dijete u kontaktu moraju se redovno dezinfikovati’ dodao je Turel.

On je kazao da roditelji moraju pomno pratiti simptome svoje djece te da u slučaju povišene temperature, kratkog daha, hripanja, povraćanja i probavnih problema trebaju kontaktirati ljekare.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,