Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četiri potencijalna nasljednika: Ko bi mogao zamijeniti Vladimira Putina?

Preuzmite sliku

Međunarodna zajednica je na udaru zbog gnusnih djela ruskog diktatora Vladimira Putina.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara, a u invaziji koja je stilizovana na nekim od najgroznijih stranica historijskih knjiga hiljade je stradalih.Širom svijeta finansijska tržišta posustaju, dok je u Rusiji opšta populacija bila primorana da čeka u redovima za osnovne stvari, piše Mirror.

Ruski demonstranti koji su izašli na ulice u znak protesta protiv rata su uhapšeni. U pokušaju da podstakne nacionalnu podršku, Putin je 18. marta organizovao ‘proruski miting’ na moskovskom stadionu Lužnjiki. Uprkos tvrdnjama o stotinama hiljada prisutnih, od tada su se pojavili izveštaji da su ljude primorali poslodavci – pozivanje u pitanje ratni apetit ruskog stanovništva, prenosi Tuzlanski.ba.

Uz sve veći pritisak izvan njegovih granica i rasprostranjenost neslaganja kod kuće, kraj Putinove vladavine na vrhu ruske politike se bliži,  ali ko bi ga mogao zamijeniti?

Putin je došao na vlast 1999. godine. Kao bivši šef KGB-a, vladao je Rusijom 23 godine pod titulama predsjednika i premijera sa porokom. On je političkim protivnicima dao malo mogućnosti i navodno stoji iza zavjera za ubistvo rivala i namještanje izbora. Zbog toga je njegov nasljednik neko ko će mu vjerovatno biti blizak i dijeliti njegovu viziju. Ovo su četiri potencijalna nasljednika.

Mikhail Mishustin

 • Da Putin podnese ostavku ili bude svrgnut, Mihail Mishustin bi bio čovjek koji bi odmah popunio vakum vlasti. On je premijer Rusije i zapravo je drugi po komandi. On predsjedava središnjom vladom Ruske Federacije, a prethodno je bio direktor porezne službe u okrugu. On je bio drugi najviši položaj u zemlji od 2020.

  Sergei Sobyanin

 • Sergei Sobyanin je gradonačelnik Moskve i Putinov saradnik. Međutim, ne smatra se da je on u užem krugu 69-godišnjaka, ali je pokazao osobine i pristup vladanju slično Putinu. Ljubitelj razbijanja demonstranata, on je bio liberalan u vezi sa raspoređivanjem moskovske policije u gradu tokom protesta. I on je, kao i Putin, uložio napore da smanji LGBT slobode u Rusiji, zabranivši parade ponosa u gradu.

  Sergei Shoigu, ruski ministar odbrane

 • Shoigu je bio koordinator invazije na Ukrajinu. Smatra se da ruska vojska uglavnom slijedi njegova naređenja, iako on sam prima naređenja od Putina. On je član diktatorovog najužeg kruga, pa bi za njega bio šok da iskoristi svoju kontrolu nad vojskom da izvede državni udar da svrgne svog šefa.

  Nikolai Patrushev sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije

 • Od 2008. Patrushev je na čelu ruskog savjeta sigurnosti – ključnog krila ruske vlade, on ima kontrolu nad FSB-om (bivši KGB). Ovaj 70-godišnjak je vjerovatno odobrio smrtonosno trovanje uzbunjivača FSB-a Aleksandra Litvinjenka, pokazalo je javno istraživanje Velike Britanije objavljeno 2016. godine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje