Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Četiri godine zatvora zbog stiha: “Smotao sam joint. Čovječe, udarilo me”

Preuzmite sliku

Taj 38-godišnji reper, nizozemski državljanin koji je trenutno u toj zapadnoj zemlji, odbacuje optužbu, rekao je advokat Umit Gurkal Egemen, dodajući kako će se žaliti na “nepravednu” presudu koja nije konačna. 

Istanbulski sud u utorak je osudio repera Murdu na više od četiri godine zatvora zbog “poticanja na drogiranje” u svojim pjesmama, rekao je njegov advokat.

Taj 38-godišnji reper, nizozemski državljanin koji je trenutno u toj zapadnoj zemlji, odbacuje optužbu, rekao je advokat Umit Gurkal Egemen, dodajući kako će se žaliti na “nepravednu” presudu koja nije konačna. Murdino pravo ime je Mehmet Onder Dogan, a pjesme, većinom na turskom jeziku, popularne su u Turskoj.

Egemen je rekao da je Murda “djelovao unutar okvira slobode izražavanja”. Presuda se temelji na tri pjesme. Jedna od njih, ‘Eh Baba’, na YouTubeu ima više od 116 miliona pregleda, prenosi Hina.

“Smotao sam joint. Čovječe, udarilo me“, glasi jedan stih. Reperi, neki od njih kritični prema vladi i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, proteklih su godina na meti turskih vlasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,