Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čelnik britanskog Glavnog štaba: ‘Pripremite se za novi veliki evropski kopneni rat!’

Preuzmite sliku

Načelnik Glavnog štaba britanske vojske poručio je svojim jedinicama da se pripreme za “borbu” i “pobjedu nad Putinovom vojskom” u “evropskom kopnenom ratu”.

General Sir Patrick Sanders ove je sedmice preuzeo zapovjedništvo britanske vojske i upozorio vojnike da su oni generacija “koja mora pripremiti vojsku da se još jednom bori u Evropi” budući da ruska invazija na Ukrajinu urušava globalnu stabilnost, prenosi Jutarnji.hr.

– Ja sam prvi načelnik Glavnog štaba od 1941. koji je preuzeo zapovjedništvo nad vojskom u sjeni kopnenog rata u Evropi koji uključuje kontinentalnu silu… trajna prijetnja iz Rusije pokazuje da smo ušli u novu eru nesigurnosti, poručio je vojnicima.

– Moja je jedinstvena dužnost učiniti našu vojsku smrtonosnom i učinkovitijom koliko god je to moguće. Sada je vrijeme i naša je prilika da iskoristimo.

Sandersova izjava, piše Daily Mail, dolazi u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin prijeti zemljama članicama NATO-a i optužuje SAD da se ‘igra Boga’.

U podužem govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Putin je, osuđujući Ameriku i njezine saveznike, upozorio da “više ništa neće biti kao što je bilo”.

Putin je priprijetio i oligarsima koji su razmišljali o odlasku iz njegova kruga.

– Sigurnije je u vlastitoj kući, rekao je. – Oni koji ovo nisu htjeli slušati izgubili su milione u inozemstvu, dodao je.

Najavio je pritom da zapadni saveznici “misle da su pobijedili” i rekao da je “specijalna vojna operacija”, kako naziva svoj rat u Ukrajini, postala “spas za Zapad koji za sve probleme okrivljuje Rusiju”.

Dodao je da SAD sebe smatraju “božjim poslanikom na Zemlji”, te da su sankcije Zapada utemeljene na lažnoj premisi da Rusija nema ekonomski suverenitet.

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u međuvremenu svjetske čelnike da se pripreme za dugi rat u Ukrajini ili riskiraju “najveću pobjedu nekog agresora u Evropi od Drugog svjetskog rata”.

– Moramo jasno dati do znanja da podržavamo Ukrajince u njihovim ambicijama… da protjeraju Ruse, protjeraju Putinovu vojsku, iz svega što je stekao od 24. februara, izjavio je Johnson.

On je tokom posjeta Kijevu rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno pokrenuti veliku operaciju obučavajući 120.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana kako bi ih pripremili za borbu protiv Putinove vojske.

Međutim, prestao je pozivati ​​na povratak svih teritorija koje je Ukrajina izgubila od 2014. – uključujući Krim – na što je prethodno pozvala ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

– Nastavit ćemo osiguravati vojnu opremu, a sada i obuku koja je potrebna za tu novu opremu kako bi protjerali ruske agresore iz Ukrajine, kazao je Johnson.

– To će biti trenutak za razgovore o budućnosti Ukrajine i u tom kontekstu slobodne Ukrajine ćemo mi i druge zemlje preuzimati sigurnosne obaveze i jamstva o kojima smo razgovarali, poručio je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,