Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Camlica, najveća džamija u modernoj Turskoj, primila prve vjernike (FOTO)

Preuzmite sliku

Džamija Camlica, na istanbulskom Uskudaru, primila je sinoć i prve vjernike koji su u njoj klanjali teravih-namaz, javlja Anadolu Agency (AA).

Kamen-temeljac za najveću džamiju u modernoj Turskoj položio je prije tri godine predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. Sinoć, u najvažnijoj noći u islamskom kalendaru, noći Lejlet-ul-kadr, u džamiji su hiljade vjernika klanjali prvi teravih-namaz.

Prije teravih-namaza obezbijeđen je i iftar za postače. Harem džamije je bio prepun ljudi i sat prije namaza. Poduzete su i velike sigurnosne mjere u haremu u kojem nije bilo praznog mjesta.

Predsjednik Udruženja za izgradnju i održavanje džamija i kulturnih dobara Istanbul Ergin Kulunk kazao je za AA da su obećali da će džamija u 27. noći ramazana biti otvorena za vjernike i da su sretni što su to obećanje i ispunili.

Kulunk pretpostavlja da je teravih-namaz klanjalo između 7.000 i 8.000 ljudi.

“Sretni smo što smo ispunili obećanje koje smo dali na svečanom postavljanju kamena temeljca. Ako Bog da da završimo sa građevinskim radovima na džamiji i da je u potpunosti otvorimo za ibadet”, pojasnio je Kulunk.

I vjernici koji su se okupili sinoć u Camlica džamiji bili su sretni.

Džamija je napravljena na 30.000 kvadratnih metara, a posjeduje i platformu sa koje posjetioci mogu posmatrati molitve, galeriju islamske umjetnosti i muzej kao i biblioteku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje