Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Buran dan za autoindustriju: Pretres u fabrikama, šta su ugrađivali u “Fiat”, “Alfu” i “Jeep”?

Preuzmite sliku

Istrage koje se sprovode u Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj fokusirane su na pojedince u jednoj međunarodnoj automobilskoj kompaniji, piše Telegraf.rs.

Njemački istražni organi obavljaju pretres u poslovnom prostororu Fiat Chrysler (FCA) i kompanije CNH Industrial u okviru međunarodne istrage vezane za prevare o emisijama štetnih gasova iz vozila, javlja Reuters.

Cilj istrage je, dodaje britanska agencija, otkrivanje ilegalnog softvera u motorima za lažiranje podataka o emisiji gasova koji se možda koristi u vozilima FCA – Fiatu, Alfa Romeu i Jeepu, kao i u kamionima Iveco kompanije CNH Industrial.

Tužilaštvo u Frankfurtu je saopštilo da su istrage koje se sprovode u Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj fokusirane na pojedince u jednoj međunarodnoj automobilskoj kompaniji i jednom međunarodnom proizvođaču komercijalnih vozila, ali nije imenovalo kompanije o kojima je riječ.

Portparol FCA je, međutim, izjavio da su istražitelji posjetili jedan broj poslovnih prostorija ove grupacije u Evropi uz zahtjev sudija da im se pomogne u istrazi u Njemačkoj, dodajući da kompanija u potpunosti sarađuje sa vlastima.

Kompanija CNH Industrial je poslala saopštenje slične sadržine u kojem je potvrdila da su njemački inspektori posjetili jedan broj njenih kancelarija u Evropi po nalogu njemačkih sudija i da u potpunosti sarađuje sa vlastima.

FCA i CNH Industrial su pod kontrolom holding kompanije Exor, čiji je vlasnik italijanska porodica Agnelli.

Frankfurtsko tužilaštvo tvrdi da je potencijalno ilegalan softver otkriven u Multidžet motorima od 1,3 litra i 1,6 litara koji se koriste za vozila Alfa Romeo, Jeep i Fiat, kao i u komercijalnim dizel motorima koji se koriste za teretna vozila Iveco i Fiat, navodi Reuters. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje