Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bundesbank: Njemačka ekonomija raste, ali zamah posustaje

Preuzmite sliku

Rast njemačkog gospodarstva ostaje snažan, ali je bazični zamah vjerojatno oslabio, objavio je u utorak Bundesbank u redovnom mjesečnom biltenu, upozorivši ujedno na kontinuirane rizike globalnog trgovinskog rata.

Posustajanje rasta u prvom kvartalu pripisuju izvanrednim čimbenicima, dodajući da je oporavak još moguć premda je ukupni zamah ponešto oslabio.

– Očekivali smo da će se rast aktivnosti u Njemačkoj nastaviti. Međutim, temeljni zamah u gospodarstvu možda je posustao ranije nego što se očekivalo, uz tempo rasta tek nešto iznad potencijalnog.To bi upućivalo na zaključak da će ionako visoka stopa iskorištenosti kapaciteta u budućnosti rasti sporije, procjenjuju u Bundesbanku.

Dodaju pritom da je knjiga industrijskih narudžbi solidna iako je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu bila slabija od očekivanja.

Kvartalna stopa rasta njemačkog gospodarstva prepolovljena je na 0,3 posto i najniža je u proteklih šest kvartala, potaknuvši zabrinutost da glavni motor rasta u Europi gubi zamah i da je petogodišnji uspon možda dosegnuo vrhunac, javlja SEEbiz.

Posustajanje rasta dolazi u nezgodnom trenutku za Europsku središnju banku (ECB) u kojoj se vode rasprave o mogućem okončanju programa kupnji obveznica, vrijednom 2.550 milijardi eura, i iskazuje se zadovoljstvo što je rast sada dovoljno snažan da potakne inflaciju.

U Bundesbanku ublažavaju neke od tih bojazni, tvrdeći da usporavanje treba promatrati u kontekstu iznimno snažnog zamaha od sredine 2016. godine.

Među potrošačima i dalje vlada dobro raspoloženje, a na globalnoj bi se razini pozitivna gospodarska kretanja trebala nastaviti u idućim kvartalima, , stoji nadalje u njihovom biltenu.

Među rizicima za globalni rast ostaju, kako poručuju iz Bundesbanka, prije svega američka trgovinska politika i aktualni spor SAD-a i Kine koji bi mogao prerasti u širi trgovinski rat. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje