Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bugarska: Policija zaplijenila više miliona falsifikovanih dolara i eura

Preuzmite sliku

Policija u Sofiji uhapsila je muškarca i ženu nakon što je zaplijenila više miliona falsifikovanih dolara i eura namijenjenih distribuciji u Ukrajini i Zapadnoj Evropi, rekao je danas viši zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske.

U operacijama sprovedenim juče i danas, policija je pretresla tri lokacije u Sofiji i zaplijenila novčanice u vrijednosti od četiri miliona dolara i 3,6 miliona eura koje su proizvedene u štampariji na neimenovanom Univerzitetu u Sofiji, rekao je šef jedinice MUP-a Bugarske za borbu protiv organizovanog kriminala Lubomir Janev.

“Prema našim podacima, privedene osobe su dio veće grupe koja se bavila falsifikovanjem američkih dolara i njihovim prebacivanjem u Ukrajinu i eura u Zapadnu Evropu”, rekao je Janev novinarima.

Bugarske vlasti optužile su četiri osobe u januaru nakon što su pronađene štamparske prese i oprema za proizvodnju lažnih novčanica i dokumenata na 30 lokacija širom te zemlje. Operacije su izvedene u saradnji sa Evropolom i američkom tajnom službom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,