Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bugarska ministrica podnijela ostavku. Istražuje se kako je kupila luksuzni stan (VIDEO)

Preuzmite sliku

Bugraska ministrica pravosuđa Cecka Cačeva dala je ostavku nakon što su mediji objavili da su ona i još troje dužnosnika vladajuće stranke desnog centra GERB kupili luksuzne stanove ispod tržišne cijene, objavila je vlada.

Cačeva je tvrdila da nije učinila ništa loše i zatražila od antikorupcijske komisije da istraži kupovinu luksuznog stana u Sofiji prošle godine.

Premijer Bojko Borisov prihvatio je ostavku na sastanku s ministricom u subotu ujutro. “Razgovarali su o kupovini nekretnine koja se povezuje s njom. Ministrica Cačeva je premijeru dala ostavku i rekla da ne želi da to utiče na rad vlade”, stoji u saopštenju.

Pokrenuta istraga

Antikorupcijski ured pokrenuo je u petak istragu o stanovima koji su kupljeni od iste građevinske kompanije.

Ostavku je danas dala i zamjenica ministra sporta Vanja Koleva, dok Cvetan Cvetanov, predsjednik zastupničkog kluba GERB-a, tvrdi da u kupovini nema ničega spornog.

Afera je izbila ranije ove sedmice, kada su bugarska redakcija Radija Slobodna Evropa i nevladina organizacija za borbu protiv korupcije objavili rezultate svoje istrage o kupnji stanova. Vijest su kasnije prenijeli svi drugi bugarski mediji.

Skandal je razbjesnio građane najsiromašnije članice EU-a, a Borisov je ranije rekao da će svako ko prekrši zakon morati snositi posljedice.

Do afere je došlo u vrijeme kada se političke stranke pripremaju za europske izbore u maju. Ankete pokazuju da GERB ima tijesnu prednost pred opozicioni socijalistima. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,