Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brojne reakcije na izjavu francuskog ministra Darmanina koji je rekao da mu smetaju odjeli s halal hranom

Preuzmite sliku

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin izjavio kako mu smeta što se u marketima nalaze odvojeni odjeli s halal proizvodima, na društvenim mrežama ova izjava je naišla na kritike i osude, javlja Anadolu Agency (AA).

Darmanin je gostovao na televiziji BFM a tom prilikom je poručio kako mu smetaju odvojeni odjeli s halal hranom, poručivši kako “na taj način počinje komunitarizam”.

Komentarišući Darmaninove izjave, korisnici društvenih mreža poručili su kako bi prema logici ministra unutrašnjih poslova trebali biti zatvoreni i odjeli za francuski sir.

Jedan od korisnika je naveo kako s ciljem sprečavanja komunitarizma više ne bi trebalo jesti ni italijansku pizzu, japanski suši, kineske makarone, turski kebap, već se treba jesti samo francuski sir i jela te zemlje.

Drugi korisnik je upitao da li je sljedeći korak francuskih vlasti da se “oni koji jedu halal hranu usporede s teroristima”.

S druge strane, oznake #DarmaninDemission, kojom se traži ostavka Darmanina, i #halal, svrstale su se na vrh Twitterovih oznaka (Trend Topic / TT) u Francuskoj.

– Jevrejska organizacija reagovala na pritisak na muslimane –

S druge strane, Jevrejski savez za mir (UJFP) istakao je da je francuska administracija koristila fanatike koji ne predstavljaju vjeru, kako bi legitimirala rasizam.

U saopćenju koje je dao UJFP, navedeno je da je ubistvo učitelja uznemirilo sve, ali da je vlada besramno iskoristila ovaj incident.

– Macron uzeo za metu islam –

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je 2. oktobra da je njegova vlada pripremila nacrt zakona o borbi protiv “islamističkih separatističkih” ideja i da će ga podnijeti Vijeću ministara 9. decembra.

Ciljajući na islam i tvrdeći da “muslimani u Francuskoj” imaju ideologiju koja zagovara separatističke ideje, Macron je poručio da ti ljudi vlastite zakone smatraju superiornima od francuskih.

U izjavi nakon što je učitelj u Francuskoj pronađen mrtav 16. oktobra, predsjednik Francuske opisao je incident kao “islamistički teroristički napad”.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje