Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Broj stanovnika EU opao zbog smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom

Preuzmite sliku

Broj stanovnika EU opao je drugu godinu uzastopno, saopštila je danas statistička služba Evrostat, dok se region oporavlja od preko dva miliona smrtnih slučajeva od virusa korona.

Eurostat navodi da je populacija 27 zemalja Unije umanjena za blizu 172.000 u odnosu na prethodnu godinu i za 656.000 u poređenju sa januarom 2020.

“U 2020. i 2021. godini pozitivna neto migracija više nije kompenzovala negativni prirodni priraštaj u EU, a posljedica je opadanje ukupnog broja stanovnika”, navodi se u izvještaju i ukazuje na posljedice pandemije.

Broj smrtnih slučajeva počeo je da premašuje broj rođenih u EU prije deset godina, ali je doseljavanje iz regiona izvan bloka ublažilo pad u prvoj godini pandemije.

EU je prethodni put registrovala pad broja stanovnika 2011. godine, što se tada desilo prvi put od 1960. godine, ali je trend brzo preokrenut usljed doseljavanja.

Evrostat očekuje smanjenje broja stanovnika i u narednim godinama usljed efekta pandemije, starenja stanovništva i relativno niske stope rađanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,