Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Britanski stručnjaci pozvali na brzo djelovanje protiv omikrona

Preuzmite sliku

Britanski stručnjaci naglasili su važnost brzog djelovanja kako bi se spriječilo širenje omikron varijante covida-19.

Dio naučnih savjetnika britanske vlade u nedjelju, dan nakon sastanka na kojem je zaključeno da je „gotovo sigurno“ da se svakog dana stotine hiljada ljudi u Engleskoj zarazi omikronom, pozvalo je na brzo djelovanje kako bi se spriječilo još brže širenje te varijante.

Vladina medicinska savjetodavna skupina SAGE objavila je kako vjeruje da su prijemi u bolnice s tom varijantom vjerojatno deset puta veće od službenih brojeva jer bolnice kasne u izvještavanju.

Član SAGE-a Sir David Spiegelhalter rekao je da je ključno djelovati na vrijeme.

„Ne možemo čekati da hospitalizacije eksplodiraju prije no što nešto učinimo, jer će onda biti preteško“.

Taj je ljekar u nedjelju upozorio kako ‘booster’ doze vakcina neće imati „veliki učinak“ za bližu budućnost jer treba proći vrijeme da se izgradi imunitet.

Isti je dan objavljeno britansko istraživanje koje je pokazalo da bi omikron mogao biti manje uspješan u napadu na pluća od ranijih varijanti virusa.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Cambridge zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može izbjeći antitijela, također mogu ograničiti način na koji se virus replicira u plućima, što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti.

„Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbjegavanja imunog sistema, no istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost“, navodi se u sažetku israživanja, a prenosi Reuters. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje