Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Britanski premijer Boris Johnson primio vakcinu Oxford/AstraZeneca

Preuzmite sliku

Britanski premijer Boris Johnson primio je danas vakcinu protiv COVID-19 kompanije Oxford/AstraZeneca, čiju upotrebu su prethodnih dana privremeno obustavile neke evropske zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson je prvu dozu vakcine primio u Bolnici “Saint Thomas” u Londonu, gdje je liječen na intenzivnoj njezi u aprilu prošle godine nakon što se zarazio koronavirusom.

Nakon vakcinacije novinarima je kazao da se osjeća vrlo dobro.

“Doslovno nisam ništa osjetio. Sve je bilo vrlo dobro, vrlo brzo”, rekao je Johnson te pozvao sve građane da se vakcinišu protiv COVID-19.

 • “To je najbolje za vas, vašu porodicu i sve ostale. Ne slušajte samo mene, slušajte naučnike, slušajte Agenciju za lijekove Evropske unije, slušajte ono što govori Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji”, kazao je.

  Broj ljudi u Velikoj Britaniji koji su primili prvu dozu vakcine premašio je 26.250.000, a u zemlji i dalje opada broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

  Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata manji je za 36,8 posto u odnosu na prošlu sedmicu.

  Vakcinacija u Velikoj Britaniji počela je 8. decembra.

  Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je u četvrtak da je vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca sigurna ta da su njene koristi veće od mogućih rizika.

  EMA je objavila rezultate svoje naučne evaluacije nakon što su neke evropske zemlje, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju i Španiju, privremeno obustavile upotrebu vakcina AstraZenece zbog sumnje da izazivaju nuspojave poput zgrušavanja krvi.

  Nakon analize EMA-e više od deset evropskih zemalja, koje su tokom protekle sedmice obustavile njenu upotrebu, ponovno su počele koristiti vakcine AstraZenece.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje