Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Britanski parlament nije izglasao nijednu od osam opcija za Brexit

Preuzmite sliku

Britanski zastupnici sinoć su glasali o osam različitih opcija za Brexit, ali nijedna nije dobila dovoljnu podršku u parlamentu koji pokušava da nađe alternativu za sporazum koji je premijerka Theresa May dogovorila sa EU, a koji su poslanici već dva puta odbacili.

Među opcijama o kojima se glasalo bile su napuštanje EU bez sporazuma, ostanak u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, stavljanje bilo kakvog sporazuma o napuštanju Unije na referendum, kao i poništavanje Brexita, ako izlazak iz EU bez sporazuma postane realna opcija, prenosi AP.

Najveću podršku dobio je plan za ostanak u carinskoj uniji posle Brexita.

Zastupnici planiraju da smanje spisak opcija o kojima će ponovo glasati u ponedjeljak.

Prijedlog za carinsku uniju sa EU odbijen je sa 272 glasa ‘protv’ i 264 ‘za’, dok je poziv na referendum propao sa 295 glasova ‘protiv'naspram 268 glasova ‘za’.

Ministar zadužen u britanskoj vladi za Brexit Stephen Barclay rekao je da su rezultati ojačali stav premijerke Therese May da je njen prijedlog sporazuma sa EU “najbolja opcija”.

On je rekao poslanicima da je jasno da ne postoji “jednostavan put i izlaz iz situacije”, navodi BBC.

Za alternativni plan koji podrazumijeva “blisko usklađivanje” sa jedinstvenim tržištem i zaštitu prava radnika glasalo je 237 zastupnika, a protiv je bilo 307.

Pet drugih prijedloga, među kojima i podrška za izlazak bez dogovora, takozvani plan zajedničkog tržišta, prijedlog da se ostane u Evropskom ekonomskom prostoru i da se zaustavi proces Brexita ukidanjem člana 50, također nisu dobili podršku većine zastupnika. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,