Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Britanski naučnici podijelili dobre vijesti: Oksfordsko cjepivo protiv COVID-19 čini sve što se od njega očekuje

Oksforsko cjepivo temelji se na virusu obične prehlade, koje je tako obrađeno da ne može uzrokovati bolest kod ljudi.

Cjepivo za COVID-19 kompanije AstraZeneca i Univerziteta u Oxfordu ispravno prati programirane genetske upute za uspješno stvaranje snažnog imuniteta, pokazala je u četvrtak detaljna analiza nezavisnih britanskih naučnika.

Cjepivo čini sve što smo očekivali i to su dobre vijesti u našoj borbi protiv bolesti, rekao je David Matthews, stručnjak za virologiju sa Univerziteta u Bristolu, voditelj istraživanja cjepiva.

AstraZeneca, kompanija koja ga razvija u suradnji s istraživačima s Oxforda, smatra se predvodnikom u utrci u razvoju cjepiva protiv COVID-19.

Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika provode se u nekoliko država širom svijeta, poput Brazila, SAD-a i Velike Britanije, a rezultati se očekuju prije kraja godine.

Cjepivo poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz čimpanzi, a potom je obrisano oko 20 posto njegovih “instrukcija”. To znači da je cjepivu nemoguće replicirati se ili uzrokovati bolest kod ljudi.

Fokus istraživača u Bristolu usmjeren je na procjenu koliko često i precizno cjepivo djeluje po programiranim genetskim uputama.

Ovo je važno istraživanje jer smo uspjeli potvrditi da se genetske upute ovog cjepiva ispravno prate kad uđu u ljudsku stanicu, priopćio je Matthews.

Drugi naučnici još nisu recenzirali istraživanje njegova tima, objavljenog kao pripremni tekst uoči evaluacije. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje