Petak, 23. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Britanija: Usporava se širenje Covida-19, testovi na antitijela uskoro dostupni

Preuzmite sliku

Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji pokazuje znakove usporavanja i testovi na antitijela mogli bi biti dostupni za nekoliko dana, izjavio je u ponedjeljak Neil Ferguson, profesor matematičke biologije na Imperial College Londonu.

‘Smatramo da epidemija usporava u Velikoj Britaniji’ – rekao je Ferguson za BBC Radio.

Britanija, koja ima petu najveću svjetsku ekonomiju, u početku je imala blag pristup u suzbijanju širenja bolesti u poređenju s drugim evropskim zemljama, poput Italije.

Međutim, premijer Boris Johnson uveo je stroge mjere nakon što su projekcije pokazale da bi četvrtina miliona ljudi mogla umrijeti od posljedica zaraze novim koronavirusom. Johnson je u petak postao prvi čelnik veće svjetske sile koji je objavio da je pozitivan na koronavirus. On se samoizolirao u Downing Streetu, sjedištu britanske vlade.

Ferguson je rekao da trećina ili čak 40 posto zaraženih nema simptome. Rekao je da je oko dva do tri posto stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva zaraženo.

Ali Ferguson je upozorio kako podaci nisu dovoljno dobri da bi se donijeli sigurni zaključci.

Rekao je da su testovi na antitjela trenutno u završnoj fazi potvrđivanja i da se možemo nadati da će biti spremni da se koriste u ‘narednim danima, a ne sedmicama’.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,