Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Britanci proizvode borbeni avion iz naučne fantastike: Čitat će misli pilotima

Preuzmite sliku

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva već je izdvojila 2 milijarde funti za projekt Tempest i ta će se brojka vjerovatno višestruko povećavati

Tijekom Drugog svjetskog rata, piloti Spitfirea znali su opisivati svoj avion kao savršeni produžetak udova – bio je toliko brz i intuitivan da se činilo kao da je dio njihova tijela. No, ono što se najavljuje kao velika vojno-tehnološka revolucija mogla bi sinkronizaciju pilota i aviona podići na sasvim nove, naučno-fantastični nivo.

Naime, borbeni bi avioni za desetak godina pilotima mogli čitati misli. Borbeni mlaznjak Tempest, sastavljen upravo na takve specifikacije, trenutno razvijaju britanski BAE Systems, Rolls Royce, European missiles group, MDBA i talijanski Leonardo. Umjetna inteligencija trebala bi u stvarnom vremenu pomagati pilotu onda kada procijeni da je ovaj preopterećen ili pod ekstremnim stresom, piše BBC.

Senzori u pilotovoj kacigi pratit će moždane signale i druge medicinske podatke. Tokom više letova, zamisao je da umjetna inteligencija sakupi ogromnu bazu podataka o biometrijskim i psihometrijskim karakteristikama “svog” pilota.

Na taj način umjetna inteligencija mogla bi se aktivirati kao pomoć pilotu u trenutku kada i ako procijeni da je potrebno. Recimo, umjetna inteligencija mogla bi “intervenirati” u trenutku kada bi pilot, zbog ekstremnih gravitacijskih sila, počeo gubiti svijest.

Jedan od inovatora koji rade na razvoju ovog borbenog aviona, britanska kompanija BAE Systems, tvrdi da će do 2027. godine upogoniti jedan demonstracijski avion koji će testirati neke od ovih tehnologija.

Ova letjelica bit će ujedno i testna platforma za hrpu budućih digitalnih mogućnosti. Kada konačno poleti, Tempest će vjerovatno rutinski biti okruženim dronovima – koje inovacijski konzorcij jednostavno opisuje kao “dodatke” avionu.

“Moramo se nositi s tempom tehnoloških promjena. Ovako nešto još niste vidjeli”, kaže John Stocker, Tempestov direktor poslovnog razvoja. “Svjedoci smo toga da je historija prepuna trenutaka gdje su upravo sredstva utrošena na vojnu obranu pokretala napredak, a onda bi vojne inovacije sustizala komercijalna tehnologija. Sada je suprotno, sada je komercijalna tehnologija često naprednija.”

Stocker predviđa i izradu novog borbenog aviona sa sistemima koji se mogu nadograditi jednostavno poput preuzimanja aplikacije na pametni telefon. Veliki dio proizvodnje borbenih aviona trebao bi postati automatiziran. Roboti na proizvodnoj liniji dijelili bi podatke s dobavljačima pa bi se dijelovi mogli brzo transferirati.

U projektu s britanskim BAE Systems i talijanskim Leonardom sarađivat će i japanski Mitsubishi. Inače, Mitsubishijev projekt budućeg lovca FX ima mnogo toga idejno zajedničkog s Tempestom.

Valja reći, ovo je novo iskustvo za evropske avio komapnije – a čitava saradnja s Japanom stvorena je na temelju projekata koji egzistiraju u digitalnom svijetu, odnosno kako to opisuje John Stocker: “Ne nosimo aktovke između Tokija i Wartona!”

Opđirnije pročitajte OVDJE.

 

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje