Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bratislava, ljepotica na Dunavu: Politički i kulturni centar Slovačke i Srednje Evrope (FOTO)

Preuzmite sliku

Bilo da se pominje pod imenom Pozsony, kako su je Mađari zvali, ili pod njemačkim nazivom Pressburg, glavni grad Slovačke Bratislava svake godine privlači sve više posjetilaca kako zbog znamenitosti i bogate historije, tako i zbog blizine velikih gradova Srednje Evrope.

Ljepotica na Dunavu, kako je još nazivaju, smještena je na zapadnoj granici Slovačke i blizu je Beča, Budimpešte i Praga.

Upravo ova blizina je jedan razloga zbog čega se Bratislava sve češće nalazi u katalozima turističkih agencija i na mapama onih koji namjeravaju krenuti na turu po Srednjoj Evropi.

Među mjestima koja se trebaju posjetiti prilikom obilaska ovog kulturnog, ekonomskog i političkog centra zasigurno su brojni muzeji, pozorišta, univerziteti…

Svojom ljepotom oduševljava posebno stari dio grada u kojem su smješteni dvorac, Katedrala sv. Martina, Crkva sv. Elizabete, poznata i pod nazivom Plava crkva… Osim toga, moguće je vidjeti i veliki kompas koji pokazuje položaj u odnosu na nekoliko evropskih gradova, ali i brojne skulpture koje turisti najčešće koriste za pravljenje lijepih fotografija.

Nakon što su Osmanlije osvojile veći dio Ugarske, Bratislava je postala prijestolnica kraljeva, nadbiskupa i plemstva, a od 1563. do 1830. godine tu je krunisano nekoliko ugarskih kraljeva i kraljica.

U kozmopolitskom gradu sa oko pola miliona stanovnika svake godine se održava veliki broj festivala i sajmova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,