Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borrell traži od Južne Koreje da dostavi municiju Ukrajini

Preuzmite sliku

Šef evropske diplomatije Josep Borrell saopćio je da se u subotu sastao s ministrom odbrane Južne Koreje kako bi razgovarao o potrebama Ukrajine za municijom.

Sastanak na marginama Shangri-La dijaloga, najvišeg sigurnosnog samita Azije, održan je u jeku pritiska Sjedinjenih Država i članica NATO-a da Južna Koreja obezbijedi oružje i municiju za Ukrajinu.

“Dobar sastanak sa korejskim ministrom odbrane Lee Jong-supom na #SLD23. Zajednička uzbuna zbog kontinuiranih provokacija DNRK i razgovor o potrebama Ukrajine za municijom“,  navodi Borrell u tweetu.

Američka saveznica i glavni proizvođač artiljerijske municije, Južna Koreja do sada je isključivala slanje smrtonosne sile Ukrajini, pozivajući se na poslovne veze s Rusijom i uticaj Moskve na Sjevernu Koreju, uprkos sve većem pritisku Washingtona i Evrope da isporuče oružje.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol, u intervjuu za Reuters u aprilu, nagovijestio je izglede za promjenu stava, rekavši da bi Seulu moglo biti teško da se pridržava samo pružanja humanitarne i finansijske podrške ako se Ukrajina suoči s napadom velikih razmjera na civile ili “situacijom koju međunarodna zajednica ne može tolerisati”.

Stotine hiljada južnokorejskih artiljerijskih metaka na putu je za Ukrajinu preko Sjedinjenih Država, nakon početnog otpora Seula prema naoružavanju Ukrajine, objavio je prošlog mjeseca Wall Street Journal, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje