Petak, 13. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bloomberg: Theresa May bi mogla tražiti odgađanje Brexita

Razgovori EU i Velike Britanije nagovještavaju da će britanska premijerka Theresa May tražiti produžetak dvogodišnjeg perioda za pregovore o Brexitu ukoliko britanski Parlament podrži sporazum o istupanju iz Unije, a on ne bude potpisan prije samita EU koji se održava 21. i 22. marta, javila je agencija Bloomberg.

Pozivajući se na neimenovane izvore, agencija navodi da EU ovo “tehničko produžavanje” vidi kao mogućnost da se Parlamentu Velike Britanije da vremena da usvoji neophodne zakone u vezi sa istupanjem iz Unije, s obzirom na to da bi bilo koji period duži od mjesec dana stvorio pritisak na Britaniju da učestvuje na izborima EU, koji će se održati od 23. do 26. marta.

Premijerka Velike Britanije Theresa May istakla je u više navrata da je protiv odgađanja Brexita i da želi da Britanija iz EU istupi krajem marta, dok je u isto vrijeme u trci sa vremenom u pokušaju da dobije odobrenje Parlamenta i EU o promjeni najkontroverznijeg dijela sporazuma o Brexitu, a to je rezervni plan za granicu u Irskoj.

Iz EU su juče nagovijestili da nije postignut napredak u razgovorima britanskog ministra za proces izlaska Britanije iz bloka Stevena Barkley, britanskog državnog tužioca Jeffreyja Coxa i glavnog pregovarača Unije za Brexit Michaela Barneyja.

Zvaničnici EU tvrde da bi produžavanje perioda za Brexit za tri mjeseca bio najoptimističniji scenario i da i dalje postoji rizik da Velika Britanija istupi iz Unije bez postignutog sporazuma sa Briselom.

Neimenovani zvaničnik izjavio je da bi May, u suprotnom, bila prinuđena da traži dodatno produženje roka, ukoliko ne uspije da dobije podršku i izbjegne scenario Brexita bez sporazuma.

Britanski list Telegraph juče je javio da je stotinu poslanika Konzervativne stranke britanskog premijera potpisalo pismo u kojem upozoravaju May da će glasati protiv nje kako bi je natjerali da odgodi Brexit i isključi mogućnost islaska iz EU bez sporazuma. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,