Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bloomberg: Rusiju sati dijele od bankrota zbog sankcija Zapada

Preuzmite sliku

Rusiju “dijele sati” od tehničkog bankrota zbog sankcija koje joj je nametnuo Zapad, jer u nedjelju ističe “grejs period” za plaćanje oko 100 miliona dolara spoljnog duga, objavio je Bloomberg.

Američka agencija navodi da Rusija neće zvanično saopštiti da nije u mogućnosti da plati obaveze, ali ako investitori do 27. juna ne dobiju svoj novac, u skladu sa dogovorenim uslovima, “zvanično će biti registrovana činjenica nemogućnosti otplaćivanja dugovanja”, prenosi Tass.

Bloomberg piše da će se Rusija prvi put od 1918. godine naći u situaciji da ne može da isplaćuje dugovanja, ali ukazuje da se tržište sada „suočava sa jedinstvenom situacijom da dužnik ima i volju i sredstva da plati svoje obaveze, ali to ne može da uradi“.

Do toga dolazi zato što Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca Rusiji nisu obnovili licencu za servisiranje spoljnih dugova.

Rusko Ministarstvo finansija je prije nekoliko dana saopštilo da će, uprkos odluci SAD, nastaviti da ispunjava obaveze prema stranim povjeriocima tako što će plaćati u rubljama.

Ministar finansija Anton Siluanov je rekao da je moguće da će se pronaći način za proglašenje tehničkog bankrota Rusije, ali je istakao da to neće uticati na ekonomiju u zemlji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,