Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bizaran susret Vladimira Putina s ozlijeđenim ruskim vojnicima: ‘Želiš se vratiti tamo? Definitivno i hoćeš’

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik posjetio je ruske vojnike u bolnici i razgovarao s njima, ali samo o ozljedama i njihovim porodicama

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu prilikom posjeta bolnici jednom ruskom vojniku ranjenom u Ukrajini kako će se “definitivno” vratiti na liniju bojišnice nakon što se oporavi od ozljeda.

U pažljivo organizovanom posjetu bolnici – njegovom prvom susretu s vojnicima koji se bore u Ukrajini – ruski predsjednik se raspitivao o njihovim ozljedama i porodicama, ali se nije razgovaralo o ratu, prenosi britanski The Telegraph.

 • Putin je, naime, posjetio vojnu bolnicu u Moskvi, gdje je sve bilo prepuno tjelohranitelja u bijelim mantilima koji su se motali i provjeravali po hodnicima.

  Nakon što mu je jedan službenik rekao kako se jedan od ranjenih vojnika želi vratiti u borbe, on je tog vojnika upitao namjerava li zaista nastaviti služiti u ruskim snagama. Kad je on odgovorio: “Naravno da želim”, Putin, koji je nosio bijelu kutu preko odijela, rekao je: “Definitivno hoćeš”.

  Ozlijeđeni muškarci djelovali su napeto tokom posjeta i pažljivo stajali pored svojih bolničkih kreveta, odjeveni u pidžame. Navodno se oporavljaju od rana koje su im nanijeli geleri i meci, ali nisu su se vidjele nikakve očite ozljede uobičajene za vojnike ozlijeđene u ratnim zonama.

 • Putin ih nije pitao za njihova iskustva na bojnom polju niti komentirao neprijateljstva koja su u toku.

  Ruska vojska još od marta nije objavila novi službeni broj poginulih vojnika, ali su britanski odbrambeni čelnici ove sedmice rekli kako je “vjerovatno” da je Rusija izgubila onoliko vojnika u tri mjeseca rata u Ukrajini koliko je Sovjetski Savez izgubio u devet godina borbe Afganistanu.

 • Govoreći na sastanku vlade kasnije u srijedu, Putin je pohvalio ruske vojnike. “Ti ljudi su riskirali svoje živote i zdravlje za dobrobit naroda i djece Donbasa i zbog Rusije. Svi su oni heroji”, rekao je.

  Nekoliko sati ranije, potpisao je dekret o ubrzanom dobivanju ruskog državljanstva za stanovnike dviju ukrajinskih regija koje je okupirala Rusija, što je potez koji će vjerojatno štetiti mogućnosti mirovnih pregovora.

 • Uredba pojednostavljuje prijave za Ukrajince iz Hersona i Zaporožja, dvije regije na jugu zemlje koje su pod ruskom kontrolom od početka rata. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje