Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bivši vatrogasac pritvoren zbog podmetanja požara na jugu Francuske

Preuzmite sliku

Bivši dobrovoljni vatrogasac pritvoren je u četvrtak zbog sumnje da je početkom augusra podmetnuo dva požara u departmanu Herault, na jugu Francuske, saopćilo je francusko pravosuđe.

Tridesettrogodišnji osumnjičenik bit će 28. septembra izveden pred prekršajni sud u Beziersu, na jugu, zbog sumnje u podmetanje dva požara. Prijeti mu 10 godina zatvora, dodaje državni tužitelj Raphael Balland.

2. augusta oko 19.00 sati vatrogasci departmana Heraulta izašli su na teren zbog požara raslinja na prirodnom i poljoprivrednom području Pezenasa. Vatra koja je zahvatila 500 kvadratnih metara ugašena je za dva sata i nije zahvatila kuće.

Uhapšen je istog dana

Policija u Pezenasu zaprimila je tada dojavu o tome da je na mjestu događaja bila osoba sumnjivog ponašanja koja je tokom popodneva viđena i u blizini mjesta prvog požara koji su vatrogasci brzo ugasili.

Uhapšen istog dana, osumnjičenik, koji je bio alkoholiziran, priznao je kada se otrijeznio da je podmetnuo požar. No rekao je da nije kriv za prvi požar i da je drugi podmetnuo dok je bio pod uticajem alkohola, dodaje tužiteljstvo.

Policiji je rekao da živi u Villeurbanneu, na istoku, da je od 2008. do 2011. bio dobrovoljni vatrogasac u Ardecheu, na jugu, te da je u Herault doputovao s partnericom u posjet njezinoj porodici. Muškarac koji je već osuđivan za porodično nasilje, predan je 4. augusta državnom tužiteljstvu u Beziersu.

Prošlog mjeseca dobrovoljni vatrogasac u pritvoru priznao podmetanje nekoliko požara

Krajem jula, u istom departmanu, šumar, također dobrovoljni vatrogasac, priznao je u pritvoru da je podmetnuo nekoliko požara, obrazloživši svoj čin porastom adrenalina koji oni uzrokuju i potrebom “društvenog priznanja”.

Francuska, gdje je ove godine izgorjelo više od 47.000 hektara, već je u julu držala neslavni rekord u veličini opožarene površine, saopćio je u petak Evropski sistem obavještavanja o šumskim požarima (EFFIS) koji vodi usporednu statistiku od 2006. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje