Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bivši predsjednik Ukrajine: Putin je već 22 godine ludi manijak

Preuzmite sliku

Bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je govorio o posljednjim napadima na Kijev, čiji je rezultat gubitak struje u većem dijelu grada.

I drugi dijelovi Ukrajine opet su se našli pod raketnim napadima, ali bivši ukrajinski predsjednik poručuje da su njegovi sunarodnjaci nesalomljivi te poziva zapadne saveznike da nastave s pomoći Ukrajini.

“Ukrajina je osam godina pod ruskim napadom, plaća visoku cijenu za to da se vrati pod okrilje evropske porodice. Danas je 250. dan ruske invazije i jutros je cijelu Ukrajinu probudio zvuk više od 50 raketa i projektila koji su pogodili kritičnu infrastrukturu i civilne objekte”, rekao je Porošenko.

“Putin je već 22 godine ludi manijak”

Porošenko ističe da je čak 60 posto Kijeva bilo bez struje, a da je veći dio grada bio i bez vode. “Ljudi u Evropi su privilegovani da piju kafu ujutro s kroasanom, a ukrajinska djeca i porodice moraju ostati u mračnim sobama, stanovima bez vode, uz veliku opasnost da će ih ubiti ruski manijak”, kaže te dodaje da se Ukrajina ne plaši ucjena ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Kad Putin ucjenjuje Evropu i svijet, mi se ne bojimo ucjene; ucjenjuje cijenama hrane, blokira dotok plina i nafte u Evropi, prijeti nuklearnim oružjem, napada nuklearku u Zaporižji. Podsjećam vas kako je Putin pokrenuo svoj mandat 2000. Napao je civilnu zgradu, ubio stotine Rusa, samo jer je htio podići rejting. Ovo je demonstracija toga da je Putin već 22 godine ludi manijak”, govori bivši ukrajinski predsjednik.

“Bolje da smo u mraku nego da smo robovi”

“Ukrajinci su nesalomljivi i moramo svi ovo osuditi. Sazivamo izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a i Putin bi se u kratkom roku trebao pojaviti iza rešetaka u Haagu na međunarodnom sudu. 

“Više od 35 posto energetske infrastrukture je uništeno, ali iznenadili smo svijet jer je Putin pretvorio u oružje problem energenata i hrane. Ukrajina je spremna. Nijedna zemlja u Evropi ne bi mogla preživjeti pod ovim uslovima, ali mi ćemo uspjeti jer je za nas sloboda demokracija i povratak u evropsku porodicu nam je važniji od nedostatka struje. Bolje da smo u mraku nego da smo robovi. Ovo je samo još jedan dokaz da je Ukrajina nacija koja je najviše eurooptimistična”, kazao je Porošenko.

Kako bi rat mogao završiti? “Teško je naći kompromis, Putin nas želi pobiti”

Porošenko navodi da je sada važno da imaju generatore i transformatore za energetsku infrastrukturu. “Ispalili su velik broj raketa na infrastrukturu, trebamo velik broj rezervnih dijelova. Zahvaljujemo na oružju, ali sada trebamo energetsku pomoć. Kad slušate Putina, nemojte mu vjerovati i nemojte se bojati”, dodao je.

“Svi znaju da se o budućnosti cijelog svijeta odlučuje sada u Ukrajini. Stoga je naša borba protiv ruskog agresora važna i za Europu i SAD, bez obzira na to ko je na vlasti”, kazao je pa prokomentarisao kako bi rat mogao završiti.

“Teško je naći kompromis, Putin nas želi pobiti. Jedini način za zaustavljanje rata i pregovore jest da se Rusija makne s našeg tla. Instrument za zaustavljanje rata je deputinizacija, deputinizacija svijeta, Evrope, uključujući i proruske stranke, novinare, nevladine organizacije jer ih on sve želi iskoristiti da napadne demokraciju. Ono što Ukrajina sada treba je mir kroz pobjedu”, kazao je Porošenko.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,