Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bivši britanski špijun: “Imam insajderske informacije, Putinu nije dobro, situacija je ozbiljna”

Preuzmite sliku

Bivši britanski špijun koji je pisao o poslovima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom, kazao je da je iz pouzdanih izvora doznao da je ruski predsjednik Vladimir Putin ozbiljno bolestan, piše Business Insider.

Christopher Steele, koji je godinama vodio odjel britanske tajne obavještajne službe, tzv. MI6, zadužen za Rusiju i godinama bio britanski špijun u Moskvi, kazao je za Sky News:

‘S obzirom na ono što smo čuli iz izvora u Rusiji i drugih mjesta, Putin je, zaista jako ozbiljno bolestan.’

Već dugo kruže glasine o zdravlju 69-godišnjeg ruskog predsjednika. U subotu je šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general-bojnik Kirilo Budanov, kazao za Sky News da je Putin u ‘vrlo lošem psihičkom i fizičkom stanju te da je vrlo bolestan’.

Budanov je nastavio sugeriđući da je navodna Putinova bolest u Rusiji potaknula planove za pučem.

I Steele je kazao kako je Putinovo zdravlje ‘važan element’ pri donošenju odluka vezanih uz Ukrajinu.

‘Nije do kraja jasno o kojoj se bolesti radi – je li u pitanju nešto neizlječivo ili terminalno ili što god. No to je zasigurno dio jednačine’, rekao je.

Ove tvrdnje stižu nekoliko dana nakon što je New Lines Magazine objavio tvrdnje neimenovanog ruskog oligarha koji je rekao da je ‘Putin jako bolestan i ima rak krvi’. New Lines je potvrdio identitet oligarha, ali nije mogao potvrditi autentičnost snimka.

Nemoguće je potvrditi glasine o Putinovom zdravlju i nizu bolesti od kojih, navodno, boluje. Ruski istraživački medij Projekt je u aprilu pisao da je ruskog vođu u posljednje vrijeme više desetaka puta posjetio specijalist za karcinom štitnjače.

U međuvremenu, bivši agent KGB-a, Boris Karpičkov, kazao je za The Sun, bez navođenja izvora, da postoji ‘ozbiljna zabrinutost’ da Putin, među ostalim, pati od Parkinsonove bolesti i demencije.

The Sunov članak se nastavlja na više sedmica spekulacija raznih tabloida o napuhanom Putinovom licu i slikama sa sastanka s ministrom obrane, Sergejem Šojguom, tokom kojeg se pridržavao za stol.

Inače, Steele je autor obavještajnog dosjea o Donaldu Trumpu koji uključuje i navode o postojanju ruskih video snimaka na kojima je Trump snimljen u raznim opscenim situacijama prije nego se bacio u politiku.

No nisu pronađeni dokazi da takve snimke zaista postoje, a dovedena je u pitanje kredibilnost i drugih aspekata njegovog izvještaja, pisao je CNN.

Steele je pod diplomatskom krinkom u 90-ima radio u Moskvi kao špijun tri godine, a između 2006. i 2009. je bio šef odjela za pitanja Rusije u službi MI6.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,