Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biljke iz BiH unesene u “Trezor za sudnji dan”

Preuzmite sliku

Sjeme biljaka iz Bosne i Hercegovine uneseno je u modernu Nojevu arku, odnosno “Trezor za sudnji dan”, koji se nalazi u Norveškoj.

Riječ o velikom trezoru  “Svalbard Global Seed Vault” u kojem se nalaze primjerci velikog broja biljaka sakupljenih širom svijeta kako bi preživjeli u slučaju nuklearne katastrofe ili neke zarazne bolesti.

Trezor je otvoren na norveškom otoku Svalbard još 2008, a sada je dobio još 50.000 primjeka biljaka, uključujući one iz BiH.

Prema pisanju Daily Maila, 50 hiljada primjeraka sjemena donirano je u sada ovaj trezor, a među njima je sjeme iz Benina, Indije, Pakistana, Libana, Moroka, Holandije, SAD, Meksika, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije i Velike Britanije.

Trezor sada sadrži skoro milion primjeraka i najveća je svjetska kolekcija agrokulturnog biodiverziteta.

Građevina je napravljena tako da izdrži izazove vremena te svih prirodnih nepogoda, kao i onih koje bi mogao izazvati čovjek.

Pripreme i transport novih količina sjemena organizirala je organizacija Crop Trust.

Čak i u slučaju da nestane struje, trezor bi ostao zamrznut i osiguran najmanje 200 godina.

“Zajedno, nacije koje su poslale kolekciju sjemena u ovaj trezor čine više od četvrtine svjetske populacije,” rekla je Marie Haga, izvršna direktorica Crop Trusta, organizacije sa sjedištem u Bonnu koja rukovodi trezorom.

“Današnje unošenje novih depozita u trezor pokazuje da, uprkos političkim i ekonomskim razlikama, kolektivni napori da se konzervira diverzitet biljaka i osigura snadbijevanje hrane u budućnosti ostaju snažni”, kazala je ona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,