Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Berlin: Tamnoputa žena tvrdi da je bila žrtva rasističkog napada kasirke i policajca

Preuzmite sliku

Incident u jednom marketu u Berlinu pokrenuo je novu burnu raspravu o problemu rasizma, a glavni akteri slučaja o kojem je pokrenuta istraga su tamnoputa žena s jedne te kasirka i policajac s druge strane, javlja Anadolu Agency.

Vanessa H. tvrdi da bila žrtva rasističke diskriminacije na kasi trgovine u Berlinu jer joj kasirka nije htjela pružiti uslugu zbog njemačkog prezimena na bankovnoj kartici, a što je navodno opravdala da Nijemci nisu crnci.

Nakon što ju je kasirka verbalno optužila i za korištenje tuđe ili falsifikovane kartice, Vanessa je potom pozvala policiju da prijavi kasirku za diskriminaciju, ali lokalni mediji javljaju da je i policajac stao na stranu kasirke i prijetio tamnoputoj djevojci.

Vanessa H. je za njemačku televiziju RBB koja je pod okriljem državne medijske kuće ARD-a, kazala da se policajac prema njoj ophodio neprihvatljivo i čak propitivao njeno znanje njemačkog jezika kojeg posve tečno govori.

Ističući kako je lično zvala policiju da je zaštiti, Vanessa je kazala da bi sada mogla završitiu zatvoru.

“Sa mnom je bio i moj četverogodišnji sin. Privio se uz mene i pitao me hoću li ići u zatvor“, kazala je Vanessa i dodala da je nedavno u Berlinu održan antirasistički protest povodom smrti Afroamerikanca Georga Floyda, ali da se antirasizam zaboravi dan nakon protesta.

Glasnogovornik policije u Berlinu Michael Gassen kazao je da je riječ o teškim optužbama na račun policije i da se slučaj mora detaljno istražiti.

Odjel za borbu protiv diskriminacije u Njemačkoj početkom sedmice je objavio izvještaj u kojem se navodi da je prošle godine u toj zemlji prijavljeno 3.580 slučajeva diskriminacije, što je za 3,6 posto više u odnosu na 2018. godinu.

U izvještaju se navodi da je ta brojka samo vrh ledenog brijega jer se većina slučajeva diskriminacije ni ne prijavljuje policiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje