Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Protesti zbog novogodišnje jelke za koju se tvrdi da je plaćena 83.000 eura (FOTO)

Preuzmite sliku

Uprava Grada Beograda platila je novogodišnju plastičnu jelku koja će stajati u centru grada 83.000 eura pokazuju podaci “Pištaljke“, a zbog toga pobunila se opozicija i mnoga građanska udruženja, javlja Anadolu Agency (AA).

Da bi se pokazalo koliko je jelka skupa mnogi navode da je prirodna, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra “Rokfeler” u Njujorku bez ukrasa plaća 25.000 dolara.

Beogradska plastična jelka visoka je 18 metara, ukrašena je bijelim lančanicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” danas je na tu jelku okačila “novogodišnji poklon” na kojem se gradonačelnik Siniša Mali optužuje da stoji iza ugovora kojim je firma “Keep light” na tenderu dobila posao postavljanja tog ukrasa, odnosno džak sa poklonom na kojem piše “Sinišina jelka, 83.000 eura, model 2017/2018”.

“Prevara je očigledna, uhvaćeni su u krađi, zahtevamo odgovornost!”, poručili su iz Inicijative, koja je protiv preduzeća “Keep light” i gradonačelnika Beograda Siniše Malog podnijela dvije krivične prijave zbog namještanja tendera za nabavku novogodišnje rasvjete 2016. i 2017. godine.

Inicijativa je optužila gradonačelnika Beograda da izjavom da će ugovor za jelku biti raskinut pokušava da izbjegne odgovornost.

Oni su naveli da Grad Beograd novogodišnju rasvjetu nabavlja isključivo od firme “Keep light” još od 2002. godine, a da na tenderima čak koriste i fotografije artikala ovog prodavca, što i omogućava pobjedu ovog ponudjača.

Ispred jelke danas je protestovao i predsjednik Gradskog odbora opozicione Demokratske stranke Balša Božović, koji je rekao da gradonačelnik vrijeđa građane i da ugovor može biti raskinut samo kada je prekršen, ali da to sada nije slučaj.

On je dodao da je firma “Keep light” juče zaključila i ugovor od 200.000 eura za još svetiljki u Beogradu i kazao da je još 30 miliona predviđeno za tu firmu u januaru za tu dodatnu “svečanu rasvjetu”, kao i vatromet koji će građani platiti 235.000 eura.

Prošle godine izbila je još jedna afera kada je grad Beograd potrošio 200 miliona dinara za kupovinu novogodišnje rasvjete, koju proizvodi ista firma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,