Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Belgija ponovo uvela mjere protiv COVID-19 nakon naglog porasta broja zaraženih

Preuzmite sliku

U Belgiji su u protekla 24 sata registrovana 234 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 66.662, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni institut za zdravstvo Belgije (Sciensano) saopćio je da je u istom periodu od posljedica zaraze preminulo 11 osoba te da je ukupan broj preminulih od COVID-19 povećan na 9.833.

U saopćenju se navodi da je u protekloj sedmici prosječan dnevni broj novozaraženih iznosio 327, a da je zabilježen rast broja zaraženih za 70 posto u odnosu na raniji period.

Danas se počinju provoditi mjere koje je Vlada ponovo uvela nakon naglog porasta broja slučajeva COVID-19 u Belgiji proteklih nekoliko sedmica.

U okviru ovih mjera jedna porodica tokom četiri sedmice moći će se u socijalnom okruženju susresti samo s pet drugih osoba. Među tih pet osoba s kojima je dozvoljen susret neće biti ubrajana djeca koja su mlađa od 12 godina. U slučajevima kada se moraju sastati s nekim drugim osobama osim ovih pet, građani će morati koristiti masku i poštovati mjeru socijalne distance.

Prema novim mjerama, dozvoljeno je prisustvo najviše 100 ljudi na zatvorenim sastancima i 200 osoba na sastancima na otvorenom. Na ovakvim sastancima bit će obavezno nošenje maske.

Vlada preporučuje nastavak rada od kuće te da građani u kupovinu idu sami, osim onih kojima je potrebna pomoć. Također, jedna osoba u trgovini ne smije se zadržati više od 30 minuta.

Među mjerama koje su uvedene proteklih dana je i obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata da od svih gostiju uzmu osnovne identifikacijske podatke i brojeve telefona koje će čuvati 14 dana radi kontaktiranja u slučaju da se slučajevi zaraze pojave u tim objektima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,