Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Belgija dodatno pooštrila mjere za suzbijanje širenja virusa

Preuzmite sliku

Belgijske vlasti su saopćile nove mjere na sprečavanju zaraze novim tipom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako neće biti “potpunog zatvaranja“, kao što je to bio slučaj u proljetnim mjesecima, doći će do uvođenja određenih ograničenja u sektorima obrazovanja, kulture i sporta.

Premijer Belgije Alexander de Croo objavio je odluke donesene na zasjedanju Savjetodavnog odbora koje je sinoć trajalo do kasnih sati, a koje će biti na snazi do 19. novembra.

”Čekaju nas teške sedmice, možda i mjeseci”, rekao je de Croo te od Belgijanaca zatražio da pokažu nacionalnu solidarnost.

Prema odlukama koje su saopćili de Croo i zvaničnici regionalnih vlasti, neće biti dozvoljena amaterska sportska takmičenja, a profesionalni sportski susreti odigravat će se pred praznim tribinama. Nastavit će se takmičenja do 18 godina. Pored toga, sportisti i timovi moći će trenirati na otvorenom.

Kada je riječ o kulturi, manifestacije će se nastaviti održavati, ali uz najviše 200 učesnika i socijalnom distancom od najmanje 1,5 metara.

Zabavni parkovi će biti zatvoreni. Zoološki vrtovi će biti otvoreni, ali neće biti odobrene posjete zatvorenim dijelovima.

Bit će nastavljena nastava u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Kada je riječ o visokom obrazovanju, dozvoljeno je popunjavanje kapaciteta do 20 posto učionica, a studenti će morati nositi maske. Za studente prvih godina bit će dozvoljeno popunjavanje 50 posto kapaciteta.

U posljednjih nekoliko sedmica dolazi do značajnog povećanja broja zaraženih u Belgiji. Dnevno bude potvrđeno u prosjeku 10.000 novih sluačejva zaraze.

U Belgiji je dosad zaraza potvrđena kod 270.132 osobe, a od toga je 10.588 zaraženih preminulo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,