Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Beč upozorava na opasnost mobilnih klima uređaja

Preuzmite sliku

S porastom temperature mnogi će razmisliti o korištenju mobilnog klima uređaja za hlađenje prostorija. Međutim, rad takvog uređaja u određenim slučajevima može biti opasan po život.

Član udruženja bečkih dimnjačara Christian Leiner upozorava na istovremenu upotrebu mobilnih klima uređaja i plinskih uređaja. U posljednjih nekoliko godina to je više puta dovelo do trovanja ugljičnim monoksidom, a ponekad i do smrtnog ishoda. Ispušni plin koji proizvodi plinski uređaj, a mobilna klima uvlači i vraća u sobu, sadrži bezbojni, ali otrovni ugljični monoksid bez mirisa.

Kada istovremeno rade mobilni klima uređaji i plinski uređaji, postoji opasnost od trovanja. Klima uređaj usisava topli zrak iz dnevnih soba kako bi se jedan dio zraka vratio rashlađen. Vrući zrak nastaje kao nusproizvod i koji izlazi napolje kroz crijevo.

Ovim procesom dolazi do nejednakog odnosa između ulaznog i ispušnog zraka. Umjesto da izduvni gasovi odu u dimnjak, klima uređaj ih usisava i vraća u prostorije. Ako se plinski uređaj slabo održava, simptomi trovanja poput mučnine i vrtoglavice mogu se pojaviti u roku od nekoliko minuta.

Stoga je najbolje izbjegavati istovremeni rad mobilnih klima i plinskih uređaja. Kod posjedovanja takvih plinskih uređaja, kao što su na primjer plinski bojleri, potrebno je naći druga rješenja za hlađenje stambenih prostora.

Leiner je naveo i dodatne korake kako bi korištenje plinskih uređaja bilo sigurno, a to su da “vaš dimnjačar svake godine izvrši provjere i redovna mjerenja ispušnih plinova, zatim da plinske uređaje servisirate jednom godišnje od strane, te da uključite alarm za ugljični monoksid koji upozorava na otrovni plin, saopšteno je iz Eurocomm-PR Sarajevo. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,